När din nära inte kommer hem, och du får inget svar i telefonen…

Den 1 oktober 2021 hade Kriminalvården totalt 5 689 intagna med en pågående fängelseverkställighet och under 2021 var i genomsnitt 2 500 personer inskrivna i Sveriges häkten. Ungefär 60 procent av de avslutade häktningarna 2021 var två månader eller kortare. (Källa: www.kriminalvarden.se)

Varje intagen har flera anhöriga. Partner, barn, mamma, pappa, syskon och arbetskamrater etc. Bufff (Föreningen barn och ungdomar med en förälder eller familjemedlem i fängelse) beräknar att 30.000 barn i Sverige har en förälder i fängelse. Antalet anhöriga till frihetsberövade i Sverige blir försiktigt räknat över 80.000 varje år, många fler berörda. Dessa har något gemensamt, en dag kom den dom älskar inte genom dörren, inget svar i telefonen. Timmarna går och ingen klarhet i vad som hänt. Efter någon dag ringer en advokat och den anhörige får svar på några av sina frågor. Oftast kommer då nästa lass av frågor, vad händer nu? Hur gör jag? Hur länge? Vad säger jag till barnen? Familjen? Grannarna? Hur gör jag med ekonomin? Tankarna blir flera och skapar starkare känslor. Oro, sorg, skam, rädsla och ilska är något som en anhörig ofta känner. En intaget kan ibland sitta tusentals dagar i anstalt. Det är lika många dagar, kvällar och nätter för anhöriga. Dessa har inte valt att bli utsatta, drabbade. På så sätt blir även de brottsoffer.

Händer det dig? Du är inte ensam… många är där du är och fler har gått vägen du nu går. Träffa några av dem på våra sociala medier eller i vårt forum!

Vår målsättning är att vara så informativa att många av dessa frågetecken kan rätas ut, att du som anhörig finner svaren på en och samma plats. Att via nära sammarbete med kommuner, Anhörig terapeuter och andra proffesionella aktörer kunna vägleda så att du får rätt hjälp till rätt behov.

Föreningen Anhörig till intagen i häkte eller anstalt (AHA) kommer under hösten 2022 att ge föreläsningar av Intagenperspektivet. Föreläsning ges av fd intagen tillsammans med kriminalvårdare där de berättar om livet innanför murarna i de olika säkerhetsklasserna, psykologiska försvarsmekanismer, ångesthantering, programverksamhet och verkställighetsplanering etc.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *